27/5/10

Παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα από τη Siemens

Επιβεβαίωσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, ότι τα 200.000 μάρκα στον τραπεζικό λογαριασμό που είχε ανοίξει ο φίλος και κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, ήταν χορηγία της Siemens. Καταθέτοντας στη εξεταστική επιτροπή ο κ. Μαντέλης φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι η Siemens έδωσε από τα μαύρα ταμεία 10 εκατ. ευρώ σε μίζες στην Ελλάδα και προέτρεψε την Εξεταστική Επιτροπή να αναζητήσει τον πληροφοριοδότη, ο οποίος στις 18 Ιουνίου 2008 διέρρευσε σε δύο δημοσιογράφους ότι «ο Μαντέλης πήρε 10 εκατομμύρια μάρκα».

Νωρίτερα, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή ο φίλος και κουμπάρος του πρώην υπουργού, Γιώργος Τσουγκράνης, φέρεται να αποκάλυψε την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό, τον οποίο χρησιμοποιούσε για να βάζουν χρήματα κάποιοι πολιτικοί φίλοι του πρώην υπουργού Μεταφορών, Τάσου Μαντέλη. «Μου ζήτησε έναν τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό για να του βάζουν χρήματα κάποιοι πολιτικοί του φίλοι από το εξωτερικό», είπε.

Ο κ. Τσουγκράνης φέρεται να ισχυρίστηκε ότι όταν κατατέθηκαν στο λογαριασμό 200.000 μάρκα, ρώτησε τον κουμπάρο του από πού προέρχονται αυτά τα χρήματος και εκείνος του απάντησε πως πρόκειται για χορηγία από τη Siemens. Για τα υπόλοιπα 250.000 μάρκα του είπε πως δεν γνώριζε από ποιον μπήκαν στο λογαριασμό. «Υποψιάζομαι όμως ότι πρόκειται για την ίδια πηγή», φέρεται να είπε ο κ. Τσουγκράνης.

Ο επιχειρηματίας αιτιολόγησε την ενέργεια αυτή του πρώην υπουργού λέγοντας πως οφείλεται «ίσως σε αφέλεια ή σε αστοχία και ίσως με ενέπλεξε χωρίς να το θέλει».

Σχετικά με την κωδική ονομασία «Ρόκος», ο κ. Τσουγκράνης είπε: «Δεν μου τον υπέδειξε ο κ. Μαντέλης, εγώ είχα έναν κωδικό «Ροκ» και μετά τον μετέτρεψα σε «Ρόκος. Εκεί δεν ήξερα ποιοι κατέθεταν χρήματα ούτε την προέλευσή τους».

Υπενθυμίζεται ότι σ' αυτό το λογαριασμό το 1998 είχαν μπει τα 200.000 γερμανικά μάρκα από τον Ηλία Γεωργίου, κατηγορούμενο, πρώην τεχνικό διευθυντή της "Siemens" και διαχειριστή των μαύρων ταμείων.Και όπως είπε ο κ. Τσουγκράνης, «από αυτά τα χρήματα εγώ έστειλα κάποια ποσά για το πανεπιστήμιο του υιού Μαντέλη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια όπου φοιτούσε».

Πριν ξεκινήσει την κατάθεσή του ο κ. Τσουγκράνης δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ήρθε στην Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου «να ξεκαθαρίσει το όνομά του».

Αυτή την ώρα συνεχίζει την κατάθεσή του.

Αναγνώστες