2/4/11

Καταλήψεις

Του ΘανάσηΝικολαΐδη
(“Φίλος μεν Πλάτων, φιλτέρα δε η αλήθεια”)
%25CE%25B8.+%25CE%25BD%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25BF%25CE%25BB%25CE%25B1%25CE%25B9%25CE%25B4%25CE%25B7%25CF%2582.jpg
ΔΕΚΑΕΤΙΑ του ’60 και οιαγώνες απέδωσαν. «Απέδωσε» και η Αποστασία. Κι όταν άλλο κόλπο δεν έμεινε,μάρσαραν τανκς κι ανοίξαν’ οι φυλακές. Με καραβιές σε ξερονήσια και με τοΕΑΤ-ΕΣΑ «αναμορφωτήριο» σαν εκείνο, κάποτε, της Μακρονήσου. Μετά τη μεγάληνύχτα και τη «λύση» Καραμανλή- εμπνεύσεως Θεοδωράκη - ο δρόμος της δημοκρατίαςμε τον Γ. Ράλλη διευρύνθηκε, για να γίνει λεωφόρος του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα. Μετα πρωτόγνωρα για τον τόπο, αλλά και με τις υπερβολές που τις χαίρεται η ψυχήτου έλληνα.

ΑΠΛΩΘΗΚΕ η δημοκρατία,γοήτευσε τον καταπιεσμένο, αλλά έμοιαζε με ξυράφι σε χέρια νηπίου. Ωρίμασενωρίς πριν καταντήσει ασυδοσία και το εκκρεμές πήγε στο άλλο άκρο. Για νακληρονομήσουμε «συνήθειες» και πρακτικές που φάνταζαν δημοκρατικές και σήμεραβγάζουν μάτι. Το «δημοκρατικό σχολείο» έγινε σχολείο της απειθαρχίας, τωνκαταληψιών και της… ζεϊμπεκιάς σε μαθητικούς χορούς. Με τη μαγκιά σε πρώτοτραπέζι-πίστα του σκυλάδικου και τις μαθήτριες να κτυπάνε παλαμάκια του ασίκημε τις γύρες. Κι αν σήμερα τα σχολεία «κλείνουν» ένα μήνα πριν απ’ ταΧριστούγεννα, του χρόνου δεν θα ανοίγουν καν και ο αγιασμός θα γίνεται το… νέονέτος. Με τον μαθητόκοσμο συμπαραστάτη των καταληψιών με το πρόσχημα της κατάργησηςκαι συγχώνευσης κάποιων σχολείων. Με τους μαθητεμπόρους του παράνομουιδιαίτερου να λουφάρουν από σχολείο και να μαρσάρουν στο σπίτι, κλείνοντας τομάτι στους «αγωνιστές» της κατάληψης.
ΚΙ έγινε η απεργία από έσχατομέσο για διεκδικήσεις πρώτο και η κατάληψη αιχμή του δόρατος. Με τον«πολιορκητικό κριό» σε χέρια λουφαδόρων μεγαλοσυνδικαλιστών, που τους«σέβονται» οι κυβερνήσεις γιατί τους φοβούνται και οι φοβίες τους γίνονταιενδοτισμός και… επιδόματα. Με τον εργαζόμενο στο δημόσιο να κατεβαίνει σεαπεργία απ’ την άλλη μέρα του διορισμού του κι ας είχε προσκυνήσει«κατουρημένες κ. λπ» για τη μονιμότητα και τη σιγουριά του. Με την ψήφοανταλλάξιμο είδος για τη μακροβιότητα του πολιτικού που «νοιάστηκε» και τηςπολιτικής που (τους) σκιάχτηκε.
ΜΕ τέτοιους πολιτικούς καιβάση, με τέτοια νοοτροπία και πρακτικές, με τη διαφθορά να βρωμίζει και τοναέρα που αναπνέαμε και με το «σύστημα» που κάποιοι το λάτρεψαν κι όλοι τοανεχθήκαμε, γιατί ν’ αναρωτιόμαστε για την κατάντια; Κι αν μας πυροβολούν«ανθέλληνες» και «έλληνες» που αγάπησαν την… Ελβετία, αν μας απειλούν αρπακτικάαπ’ τον ουρανό και στη γη μας ζώνουν φίδια, «για να γυρίσει ο Ήλιος θέλειδουλειά πολλή».
Υ.Γ. «Αν είχα μια ώρα γιανα λύσω ένα δύσκολο πρόβλημα, θα διέθετα 45 λεπτά για να το μελετήσω, 10 για νατο αναθεωρήσω και 5 για να το λύσω. Α. Αϊνστάιν» και ο νοών νοείτω.

Αναγνώστες