3/4/11

Η ζάχαρη-Μια όχι και τόσο γλυκιά ιστορία

Η ζάχαρη
Μια όχι και τόσο γλυκιά ιστορία
Η ζάχαρη ισοδυναμεί με κενές θερμίδες και μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωσή της προκαλεί ασθένειες. Είναι φυσικό να είναι κανείς γλυκατζής – η φύση το έχει προνοήσει για να μας προσελκύουν τα φρούτα! Το πρόβλημα είναι ότι εμείς έχουμε διαστρεβλώσει τα σχέδια της φύσης τρώγοντας συμπυκνωμένη, επεξεργασμένη ζάχαρη, και σκέτη και σε επεξεργασμένες τροφές. Στις χώρες της Δύσης ο μέσος άνθρωπος τρώει ένα κιλό ζάχαρη τη βδομάδα, ή είκοσι ένα κουταλάκια τη μέρα. Αυτό σίγουρα οδηγεί σε κόπωση και αλλαγές της διάθεσης και σε πολλούς ανθρώπους μακροπρόθεσμα οδηγεί σε ασθένειες όπως η υπογλυκαιμία, ο διαβήτης, η τερηδόνα και η παχυσαρκία. Η συμπυκνωμένη ζάχαρη ισοδυναμεί με κενές θερμίδες οι οποίες έχουν μία φαρμακευτική επίδραση στο σώμα.
Τι Είναι η Ζάχαρη;
Όταν ο κόσμος αναφέρεται στη ζάχαρη, συνήθως εννοεί το σάκχαρο, το πιο διαδεδομένο γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στην κουζίνα και στη βιομηχανία τροφών. Επίσης, είναι το πιο κοινό είδος σακχάρου που απαντάται στο φυτικό βασίλειο και εξάγεται από το ζαχαροκάλαμο και το ζαχαρότευτλο. Η ζάχαρη που προέρχεται και από τις δύο αυτές πηγές έχει τον ίδιο χημικό τύπο. Από δυσεύρετη που ήταν το 1650 η ζάχαρη έγινε είδος πολυτελείας το 1750 και βασικό είδος τροφής από το 1850 και μετά. Από την αρχή του αιώνα, η κατανάλωση της ζάχαρης έχει εξαπλασιαστεί. Παρ’ όλο που η κατανάλωση της ζάχαρης ως ραφιναρισμένης τροφής έχει μειωθεί τα τελευταία σαράντα χρόνια, κάτι το οποίο πιθανόν οφείλεται σε μία αύξηση της συνειδητοποίησης ότι έχουμε ανάγκη από μία υγιεινή διατροφή, η κατανάλωση της ζάχαρης η οποία βρίσκεται κρυμμένη μέσα στα τυποποιημένα τρόφιμα έχει αυξηθεί, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Είναι εύκολο να καταλάβουμε το γιατί γίνεται τόσο μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, αν συνειδητοποιήσουμε πόση περιέχεται σε κάποια δημοφιλή τρόφιμα και αναψυκτικά. Μόνο ένα κουτάκι αναψυκτικού, για παράδειγμα, περιέχει περίπου δέκα κουταλάκια ζάχαρη, ίδια ποσότητα που περιέχεται σε μια φέτα κέικ με μπόλικη σοκολάτα. Ένα παγωτό περιέχει περίπου έξι κουταλάκια ζάχαρη. Ο μέσος άνθρωπος τρώει είκοσι ένα κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα. Μόνο ένα κουτάκι αναψυκτικό περιέχει σχεδόν δέκα κουταλάκια ζάχαρη.

Λευκή, Καστανή και Ακατέργαστη Ζάχαρη
Η ακατέργαστη ζάχαρη αποτελείται από άγριους κρυστάλλους οι οποίοι προέρχονται από την εξάτμιση καθαρού χυμού από ζαχαροκάλαμο. Η καστανή ζάχαρη αποτελείται από ακατέργαστους κρυστάλλους ζάχαρης βουτηγμένους σε σιρόπι μελάσας, το οποίο τους προσδίδει τη φυσική γεύση και το χρώμα. Η άσπρη ζάχαρη φτιάχνεται από τη διάλυση των ακατέργαστων κρυστάλλων ζάχαρης, αφού απομακρυνθούν οι ακαθαρσίες και αποκρυσταλλωθεί το καθαρισμένο σιρόπι. Αντίθετα από ό,τι πιστεύουν κάποιοι διαιτολόγοι, πειράματα έχουν δείξει ότι η ακατέργαστη και η καστανή ζάχαρη έχουν ασύγκριτα μεγαλύτερη διατροφική αξία από την άσπρη ζάχαρη.

Αναγνώστες