30/3/11

25 ευρώ!


(“Φίλος μεν Πλάτων, φιλτέρα δε η αλήθεια”)
%25CE%25B8.+%25CE%25BD%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25BF%25CE%25BB%25CE%25B1%25CE%25B9%25CE%25B4%25CE%25B7%25CF%2582.jpg
ΘΑ μιλήσουμε απλά. Με δυο,παραδείγματα συνήθη, καθημερινά. Με το χέρι στην καρδιά, με τον δέοντα σεβασμόστον γιατρό και με την εκτίμηση στον φαρμακοποιό.
ΜΕ το βιβλιάριο στο χέριανέβηκε τα σκαλιά. Το σαλόνι του γιατρού γεμάτο και ο ίδιος, στο γραφείο,συνταγογραφούσε, και μόνο συνταγογραφούσε-δεν εξέταζε. Η διαδικασία κράτησε 2-3λεπτά, όσο να συμπληρώσει τα στοιχεία στο χαρτί.
-Γιατρέ, έχω και τηςγειτόνισσας το βιβλιάριο, γράψ’ της ΕΝΑ φάρμακο.
Αυτή τη φορά, η διαδικασίακράτησε 10 δευτερόλεπτα κι ήταν φυσικό. Αφύσικη ήταν η συνέχεια με τις ΔΥΟ(!)επισκέψεις που «έκοψε» ο γιατρός και που θα τις πληρώσει το δημόσιο. Πόσο;25Χ2=50 ευρώ! (Τη δεύτερη φορά στον ίδιο μήνα το 25 γίνεται 10. Ωστόσο, βγήκετο μεροκάματο, γιατρέ μου, σε περίοδο κρίσης-οι άλλοι, στο σαλόνι σου, είναιτα… υπερκέρδη).

ΚΙ ύστερα; Σειρά είχε οφαρμακοποιός του… Λοράντου και του 23%. Τα 25 ευρώ «βγήκαν» με τον πρώτο πρωινόπελάτη. Με το τράβηγμα του συρταριού και με τον φαρμακοποιό απόντα. 
ΤΑ 25 ευρώ, λοιπόν, ήτανυπόθεση δευτερολέπτων κι ας το κρατήσουμε.
ΕΝΑ κατάστημα ήταν ο επόμενος«σταθμός». Με την (πτυχιούχο) υπάλληλο κατάκοπη απ’ την ορθοστασία. Δεν υπάρχεικαρέκλα και δεν το κατανοούμε. Υπάρχει ανάγκη για μεροκάματο και το κατανοούμε.Δεν γυρίζουν οι δείκτες λες και σταμάτησε ο χρόνος, δεν βγαίνει το 8/ωρο και οικιρσοί… ξεκίνησαν στα πονεμένα πόδια. Και η ψυχή; Διάβασέ την στο κουρασμένοβλέμμα της κοπέλας και ρώτησέ την για τη αμοιβή της στο 8/ωρο. 25 ευρώ! Κιύστερα, τράβα για το εργοστάσιο. Εκεί θα δεις εργαζόμενους/νες (με πτυχίο είτεάνευ) για μεροκάματο του τρόμου. Δεν πρόκειται για αραχτούς του δημοσίου σεκλιματιζόμενα γραφεία. Εκεί, στη σύγχρονη φάμπρικα της καταπίεσης και τηςανασφάλειας, όπου το αόρατο μάτι του αφεντικού σαρώνει την ψυχή σου; Τομεροκάματο 25 ευρώ!
ΥΠΑΡΧΟΥΝ συμβάσεις με εργαζόμενους,«εργαζόμενους», αμειβόμενους και «αμειβόμενους». Υπάρχει και κοινωνία με ανοχήστην ανισότητα. Υπάρχουν και γιατροί συμβασιούχοι που απεργούν για τα 25 ευρώανά συνταγογράφηση και… Λουράντοι που φωνασκούν γιατί ακόμα δεν πήραν τα λεφτάκαι με άγριο ύφος, λες και τους πήρες από μπροστά το πιάτο.
ΚΑΙ οι άλλοι οι αθέατοιπρομηθευτές; Τα πιράνχας και οι φακελάκηδες; Αυτοί είναι εκτός γραμμής, ελέγχουκαι νόμου, υπεράνω μεροκάματου. Τα 25 ευρώ είναι υπόθεση κλάσματος τουδευτερολέπτου.

Αναγνώστες