8/5/11

Πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός, 78-70 την Μακάμπι


Πρωταθλητής Ευρώπης για έκτη φορά στην ιστορία του και τρίτη τα τελευταία πέντε χρόνια στέφθηκε ο Παναθηναϊκός, στο Παλάου Σαν Τζόρντι της Βαρκελόνης.

Στη δέκατη παρουσία του σε φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, επικράτησε 70-78 της Μακάμπι Τελ Αβίβ, στον τελικό.


Ο «Βασιλιάς» του ελληνικού μπάσκετ επέστρεψε στο «θρόνο» του κι έτσι έφτασε τους έξι τίτλους (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011). Σε οχτώ αύξησε τα τρόπαια που έχει κατακτήσει ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

Η ευστοχία των Ρομέιν Σάτο (13π. με 3/5 τρίποντα) και Ντρου Νίκολας (14π. με 2/5 τρίποντα) έξω από τα 6.75 στην 3η περίοδο και οι σταθερές αξίες του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Μάικ Μπατίστ χάλασαν το όνειρο του Ντέιβιντ Μπλατ να γίνει ο 8ος προπονητής που έχει κατακτήσει τίτλο Ευρωλίγκα και Ευρωμπάσκετ. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Δημήτρης Διαμαντίδης αναδείχτηκε και MVP του φάιναλ φορ για δεύτερη φορά, προσωπικό τίτλο που είχε κερδίσει και στο φάιναλ φορ της Αθήνας το 2007, τη χρονιά του πρώτου πράσινου "triple crown".

Χθες στην εκδήλωση των βραβείων είχε αναδειχτεί και MVP της διοργάνωσης, μέλος της καλύτερης πεντάδας (μαζί με τον Μπατίστ), αλλά και κορυφαίος αμυντικός της διοργάνωσης για έκτη φορά. Στον τελικό σήμερα, ο Διαμαντίδης πέτυχε 16 πόντους, μοίρασε 9 ασίστ, κέρδισε 7 φάουλ, πήρε 5 ριμπάουντ και έκανε 2 κλεψίματα. Πρώτος σκόρερ πάντως του τελικού ήταν ο Μάικ Μπατίστ με 18 πόντους. Ο πάουερ φόργουορντ του Παναθηναϊκού έφτασε τους τρεις τίτλους Ευρωλίγκα, νούμερο που μόνο άλλοι δύο Αμερικανοί έχουν πετύχει με την ίδια ομάδα:

Οι Μπομπ Μορς (Βαρέζε) και Άντονι Πάρκερ (Μακάμπι). Για την Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Έλληνας διεθνής σέντερ Σοφοκλής Σχορτσιανίτης εγκλωβίστηκε στην άμυνα του Παναθηναϊκού, σημείωσε μόνο 4 πόντους, κάτι που «πλήγωσε» την ομάδα του. Ο Τσακ Έιντσον ήταν ο πρώτος σκόρερ της «ομάδας του λαού» με 17 πόντους, 14 πρόσθεσε ο Μπλούδενταλ και από 12 οι Πάργκο, Ελιγιάχου. Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός πλήρωσε στο β΄ μέρος τη Μακάμπι με το... ίδιο νόμισμα... ευστοχία έξω από τη γραμμή του τριπόντου, αφού οι Ισραηλινοί είχαν 6/13 τρίποντα στο ημίχρονο και μόλις 1/8 ο Παναθηναϊκός. Με τη λήξη του αγώνα, ο Παναθηναϊκός είχε 6/19 τρίποντα και η Μακάμπι 7/22.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 0-4, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να πετυχαίνει τους 4 από τους πρώτους 6 πόντους της ομάδας του, αλλά η Μακάμπι απάντησε με 2/2 τρίποντα, ένα από τον Γκάι Πνίνι και ένα από τον Έιντσον, στο 6-6. Ο Ομπράντοβιτς έριξε στο παρκέ τον Άλεξ Μάριτς στη θέση του Βουγιούκα, με ειδική αποστολή να μαρκάρει τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη και ο τελευταίος χρεώθηκε με δεύτερο φάουλ στο 5ο λεπτό (αποχώρησε στον πάγκο), επιτυχία του Αντώνη Φώτση που σημείωσε γκολ φάουλ, 8-11, ευστοχώντας και στη βολή.

Ο Γκάι Πνίνι, όμως έσπασε την match up άμυνα του Παναθηναϊκού (ζώνη με προσαρμογές) με το δεύτερο εύστοχο τρίποντό του και τρίτο για τους Ισραηλινούς, 11-11. Και όταν ο Περπέρογλου υπέπεσε σε φάουλ στον Μπλούδενταλ, αυτός με 2/2 βολές χάρισε για πρώτη φορά το προβάδισμα στη Μακάμπι 13-11. Σ' εκείνο το σημείο, ο Ομπράντοβιτς έδωσε εντολή στον Μάικ Μπατίστ να περάσει στο παρκέ... ο Αμερικανός μπήκε μέσα αφιονισμένος και σημείωσε 7 πόντους σε δυόμιση λεπτά, με 3/3 δίποντα, 1/1 βολές, 1 ριμπάουντ και 1 κερδισμένο φάουλ. Αυτός, ο πολύ καλός Διαμαντίδης, οι άψογες συνεργασίες, αλλά κυρίως η άμυνα του Παναθηναϊκού επέτρεψαν στην ελληνική ομάδα να προηγηθεί με +5 (13-18 και 15-20, για να βρει η λήξη της πρώτης περιόδου τους «πράσινους» στο +7, όταν ο Διαμαντίδης «έγραψε» το 15-22 και έφτασε τους 6 προσωπικούς πόντους. Στη δεύτερη περίοδο, ο Παναθηναϊκός σημείωσε μόνο 11 πόντους εν συγκρίσει με τους 15 των Ισραηλινών. Αν και ο Σχορτσιανίτης (επέστρεψε στη 2η περίοδο) ήταν φανερά εκτός αγώνα, εγκλωβισμένος στην άμυνα του Ομπράντοβιτς, οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ συνέχισαν να βομβαρδίζουν με τρίποντα (6/13 στο 20αλεπτο) τον πρωταθλητή Ελλάδας. Όμως τέλειωσαν με μόλις 4/21 δίποντα το ά μέρος (1/11 στο πρώτο δεκάλεπτο) οι Ισραηλινοί, αφού οι ψηλοί της Μακάμπι έχαναν τις μάχες στη ρακέτα από τους ψηλούς του Παναθηναϊκού. Ως προς την εξέλιξη του αγώνα, ο Διαμαντίδης έξω από τα 6.75 έφερε για πρώτη φορά στο +7 την ομάδα του, 18-25. Έμπειρος προπονητής ο Μπλατ έστελνε τρεις παίκτες στον Μπατίστ μέσα στη ρακέτα, επιμένοντας διαρκώς σε άμυνα ζώνης. Το αποτέλεσμα ήταν να ροκανίσει σιγά σιγά τη διαφορά η Μακάμπι, 27-29, με νέο τρίποντο αυτή τη φορά από τον Μπλούδενταλ (5/10 έως τότε για τη Μακάμπι), ενώ λίγο νωρίτερα πλήγμα για τον Παναθηναϊκό υπήρξε το 3ο φάουλ του Ιαν Βουγιούκα. Η πεντάδα με τους Σάτο, Νίκολας (Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Μπατίστ) δεν έδειχνε να λειτουργεί, αφού οι δύο πρώτοι δεν έδωσαν λύσεις και ο Διαμαντίδης ήταν μόνος στην περιφέρεια. Ο Μπλούδενταλ τιμώρησε μία ακόμη φορά τον αντίπαλο έξω από τη γραμμή του τριπόντου, 30-31 και ο Σάτο με το πρώτο καλάθι του στο παιχνίδι έκανε το 30-33. Αυτό ήταν το σκορ του ημιχρόνου, αφού μέχρι ν' ακουστεί η κόρνα της γραμματείας οι φίλαθλοι απόλαυσαν δύο μεγαλοπρεπή κοψίματα, ένα από κάθε ομάδα: Αρχικά αυτό του Ρομέιν Σάτο στον Έιντσον και στην τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού ο Διαμαντίδης κόπηκε εντυπωσιακά από τον Ματσβάν.

Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης ήταν ο παίκτης που ξανάβαλε μπροστά τη Μακάμπι, 36-35, στο 3ο λεπτό της 3ης περιόδου κι ενώ είχαν προηγηθεί 4/4 βολές του Πάργκο. Ο Έλληνας διεθνής σέντερ κάθισε εν συνεχεία στον πάγκο με 3ο φάουλ (στον Νίκολας) στο 25ο λεπτό και... παρακολούθησε ένα εκπληκτικό ξέσπασμα του Παναθηναϊκού με πρωταγωνιστές τους Ρομέιν Σάτο και Ντρου Νίκολας. Με δύο τρίποντα από τον Κεντροαφρικανό και ένα από τον Αμερικανό «μπόμπερ», οι «πράσινοι» ολοκλήρωσαν επιμέρους σκορ 3-11 και άγγιξαν ξανά το +7, 39-46. Ο Παναθηναϊκός είχε πάρει φόρα και μέχρι την εκπνοή της τρίτης περιόδου συνέχισε με νέο επιμέρους σκορ 4-8 (δηλαδή 7-19 από το 36-35 υπέρ της Μακάμπι) για να λήξει η 3η περίοδος 43-54 (δια χειρός Ρομέιν Σάτο που ευστόχησε σε 3ο τρίποντο. όλα στο τρίτο δεκάλεπτο). Τι είχε αλλάξει για να πετύχει η Μακάμπι 13 πόντους στο 3ο δεκάλεπτο και ο Παναθηναϊκός. 21; Από 1/8 τρίποντα στο α΄ μέρος ο Παναθηναϊκός είχε 5/15 στο 30ο λεπτό, αλλά και 6 ασίστ μόνο στο τρίτο δεκάλεπτο.

Κυρίως, όμως ήταν η εκπληκτική άμυνα της ελληνικής ομάδας που υποχρέωνε τη Μακάμπι σε ποσοστό ευστοχίας... 25% στα δίποντα (7/28) μέχρι το 30΄. Η 4η περίοδος άρχιζε με την πλάστιγγα να έχει γύρει υπέρ τουΠαναθηναϊκού. Σχορτσιανίτης και Πάργκο έκαναν σερί 4-0 μειώνοντας 47-54, αλλά ο Ντρου Νίκολας ευστοχούσε σε νέο τρίποντο, 47-57. Ο ίδιος πέτυχε και το επόμενο καλάθι, ενώ ο Διαμαντίδης με 2/2 βολές, 47-61, έβαζε για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό μπροστά με +14. Η Μακάμπι αντέδρασε, αρχικά μειώνοντας δύο φορές στους 10, 51-61 και 53-63 (με Ελιγιάχου, Πνίνι και Πάργκο) και εν συνεχεία στους 7, 56-63. Όμως, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν πολύ έμπειροι για να αφήσουν αυτή τη νέα ομάδα της Μακάμπι (μόλις φέτος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Μπλατ χτίζοντας ένα νέο σύνολο) να τους στερήσει το 6ο ευρωπαϊκό τρόπαιο στη διοργάνωση.

Μπατίστ και Νίκολας επανέφεραν σε διψήφια τιμή τη διαφορά, 56-67. Μία εύστοχη βολή του Έιντσον 57-67 και στα διόμιση λεπτά που απέμεναν το +10 φαινόταν μη αναστρέψιμο. Η Μακάμπι δεν σταμάτησε να ελπίζει και να παλεύει, μείωσε σε 70-74, με λέι απ του Ισραηλινού διεθνή φόργουορντ Λιόρ Ελιγιάχου, όμως ο Μάικ Μπατίστ και ο Ρομέιν Σάτο που πήγαν στη γραμμή των βολών στα τελευταία δεύτερα είχαν απόλυτη ευστοχία... απόρροια της μεγάλης επιθυμίας τους να υψώσουν το τρόπαιο στον καταλανικό ουρανό... λίγο λεπτά αργότερα.

Διαιτητές: Μιτχάνα (Ισπανία), Λότερμόζερ (Γερμανία), Λαμόνικα (Ιταλία)

Τα δεκάλεπτα: 15-22, 30-33, 43-54, 70-78

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Ντέιβιντ Μπλατ): Πάργκο 12, Χέντριξ, Σαρπ, Μπλου 14 (3), Ελιγιάχου 12, Πνίνι 8 (2), Μπουρστάιν, Έιντσον 17 (2), Ματσβάν 3, Σχορτσιανίτης 4

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 2, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 18, Φώτσης 5, Σάτο 13 (3), Νίκολας 14 (2), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16 (1), Βουγιούκας 4, Καλάθης 4, Καϊμακόγλου

Αναγνώστες