2/5/11

Ομπάμα: Πιο ασφαλής ο κόσμος χωρίς τον Μπιν Λάντεν

Ο κόσμος είναι πιο ασφαλής και καλύτερος μετά το θάνατο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.
Κατά τη διάρκεια τελετής στο Λευκό Οίκο σημείωσε πως σημερινή είναι μια καλή μέρα για τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του τήρηση τη δέσμευσή της για απόδοση δικαιοσύνης.
Λίγο νωρίτερα, Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφορίων δήλωσε πως τα αποτελέσματα του τεστ DNA στη σορό του άνδρα που σκοτώθηκε σε επιχείρηση αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Πακιστάν, επιβεβαιώνουν ότι ανήκει στον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ανέφερε ακόμη πως μια γυναίκα που πιστεύεται ότι είναι η σύζυγός του τον αναγνώρισε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν τώρα μια μεγάλη κρύπτη με υλικά που κατασχέθηκαν στο κτιριακό συγκρότημα στο Πακιστάν, όπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν τον Μπιν Λάναεν, δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμία στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έτυχε κανονικής θρησκευτικής τελετής στη γέφυρα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Καρλ Βίνσον, κατά πλήρη σεβασμό των μουσουλμανικών παραδόσεων προτού η σορός του ριφθεί στην θάλασσα, ανοικτά της Θάλασσας του Ομάν.
«Η σορός του αποθανόντος πλύθηκε και κατόπιν τυλίχθηκε σε λευκό σάβανο. Η σορός τοποθετήθηκε σε σάκκο και ένας αξιωματικός ανάγνωσε τις προετοιμασμένες ευχές, οι οποίες μεταφράσθηκαν στα αραβικά από κάποιον αραβόφωνο. Μετά την ανάγνωση των ευχών, η σορός τοποθετήθηκε στην ειδική ράμπα, την οποία ανασηκώσαμε και το σώμα του νεκρού γλίστρησε στη θάλασσα» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Όπως ανέφερε, η λύση να ταφεί στη θάλασσα ο Μπιν Λάντεν, επελέγη, λόγω της απροθυμίας που ενδέχεται να έδειχναν άλλες χώρες να δεχθούν τη σορό του.
Επικαλούμενο ανώνυμο κυβερνητικό αξιωματούχο, το CNN αναφέρει ότι υπάρχουν φωτογραφίες της σορού του ηγέτη της Αλ Κάιντα που φέρει τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, ωστόσο δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση αν οι φωτογραφίες θα δημοσιοποιηθούν. Τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα που είχαν μεταδώσει νωρίτερα μια φωτογραφία του εν μέρει παραμορφωμένου προσώπου μιας σορού που παρουσιάσθηκε ως αυτή του Οσάμα Μπιν Λάντεν, παραδέχθηκαν πως είναι πλαστή και την απέσυραν.
Ο «εγκέφαλος» των πλέον αιματηρών επιθέσεων σε αμερικανικό έδαφος έπεσε νεκρός σήμερα κατά τη διάρκεια επιχείρησης αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε έπαυλη στο Αμποταμπάντ, περίπου 50 χλμ. βόρεια της πακιστανικής πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν άλλα Μέσα, ο Μπιν Λάντεν πυροβολήθηκε στο κεφάλι αφού προέβαλε αντίσταση στους άνδρες των ειδικών δυνάμεων.
Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του ανέφερε πως η μονάδα των Αμερικανών κομάντο που επιχείρησε την επιδρομή κατά της έπαυλης στο Πακιστάν ήταν έτοιμη να συλλάβει τον Μπιν Λάντεν ζωντανό σε περίπτωση που αυτός δεχόταν να παραδοθεί. Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δεν έγινε καμία σύλληψη.
Και ο σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα τρομοκρατίας Τζον Μπρέναν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι Αμερικανοί κομάντο ήταν σε ετοιμότητα να συλλάβουν τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα ζωντανό εάν αυτό ήταν δυνατόν.
Ο Μπρέναν τόνισε πως οι ΗΠΑ «θα τελειώσουν» με την Αλ Κάιντα ακριβώς όπως έπραξαν με τον Μπιν Λάντεν και χαρακτήρισε «αποφασιστική στιγμή» τον θάνατο του ηγέτη των τρομοκρατών κατά την επιδρομή στο Πακιστάν.
Σηεμίωσε ακόμη πως ο Μπιν Λάντεν προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από γυναίκες τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο οικιστικό συγκρότημα που διέμενε και μία από αυτές βρήκε τον θάνατο, χρησιμοποιούμενη ως ανθρώπινη ασπίδα.
Ανέφερε επίσης πως δεν έχει αποφασισθεί ακόμη εάν θα δοθεί στα μέσα ενημέρωσης κάποια φωτογραφία από τη σορό του Μπιν Λάντεν.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν έχει κυρίως συμβολική αξία, αφού πιστεύεται ότι δεν έδινε εδώ και χρόνια εντολές στις διάφορες οργανώσεις της Αλ Κάιντα ανά τον κόσμο.
Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν προειδοποίησαν με επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων στο Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, του πακιστανικού στρατού και των Ηνωμένων Πολιτειών. «Τώρα οι Πακιστανοί ηγέτες, ο πρόεδρος Ζαρντάρι και ο στρατός θα είναι οι πρώτοι μας στόχοι. Η Αμερική θα είναι ο δεύτερος στόχος μας», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος των Ταλιμπάν του Πακιστάν.
Φοβούμενες αντίποινα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έδωσαν εντολή για ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στις πρεσβείες τους και συνέστησαν προσοχή στους πολίτες τους στο εξωτερικό.
Οπως δήλωσε παράλληλα η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο, οι αξιωματούχοι εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για πιθανές επιθέσεις-αντίποινα.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν σχεδιάζει να εκδώσει ειδική προειδοποίηση σχετικά με πιθανές ή επικείμενες απειλές προς το παρόν.
Στην Ουάσινγκτον με την ανακοίνωση του θανάτου του Μπιν Λάντεν, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε μπροστά στο Λευκό Οίκο κρατώντας αμερικανικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των ΗΠΑ. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να πανηγυρίσει και στο Σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη.
Την ικανοποίησή τους για το θάνατο του εξέφρασαν πολλοί ηγέτες  .
Αντίθετα η ισλαμιστική Χαμάς καταδίκασε την εκτέλεση του «Αραβα ιερού πολεμιστή».
Αναλυτές εκτιμούν παράλληλα ότι η επιχείρηση ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω τις σχέσεις με το Πακιστάν, καθώς, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, οι πακιστανικές αρχές έμαθαν για την επιχείρηση αφού είχε ολοκληρωθεί. «Μόνο μία πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων εντός της κυβέρνησής μας γνώριζε εκ των προτέρων γι� αυτήν την επιχείρηση», σύμφωνα με αξιωματούχο.
Η έπαυλη στην οποία σκοτώθηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα βρισκόταν λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Πακιστανική Στρατιωτική Ακαδημία.

Αναγνώστες