25/5/11

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ; ΦΕΡΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Οι υψηλές επιστροφές φόρου ή η μείωση του φόρου πληρωμής, που προκαλεί κυρίως το «μπόνους φόρου» 10%, προκαλεί πανικό στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διαπίστωσε από τις δυο πρώτες παρτίδες εκκαθαριστικών σημειωμάτων (θα αναγράφεται και τυχόν οφειλή προς το Δημόσιο) ότι το 40% των φορολογούμενων είχε πιστωτικό υπόλοιπο.
Με χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου οι εφορίες ενημερώνονται ότι θα τους αποσταλούν καταστάσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με τα στοιχεία των φορολογουμένων που έχουν επιστροφή φόρου.

Οι εφορίες θα τους αποστείλουν προσκλήσεις με τις οποίες θα τους ζητούν να περάσουν από έλεγχο φέρνοντας μαζί τους τις αποδείξεις και τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία (αποδείξεις ή βεβαιώσεις για ιατρικά κ.λπ.).

Εκτός από τις έντυπες δηλώσεις, για τις οποίες ο έλεγχος μπορεί να γίνει στην εφορία καθώς έχουν ήδη καταθέσει το φάκελο με τις αποδείξεις, ελέγχονται και 4 ομάδες φορολογούμενων που υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη δήλωση και είχαν:

1Επιστροφές φόρου εισοδήματος άνω των 1.500 ευρώ. Θα ελεγχθεί το σύνολο των φορολογουμένων που εντάσσονται στην περίπτωση αυτή, δεδομένου ότι το ποσό αυτό θεωρείται υψηλό και κυρίως λόγω εντοπισμού οφειλών τους προς το Δημόσιο.

2Επιστροφές φόρου εισοδήματος γύρω στα 1.499 ευρώ. Το υπουργείο εντόπισε φορολογουμένους που «μαγείρεψαν» με τέτοιο τρόπο τη δήλωσή τους, ώστε να τυγχάνουν επιστροφή γύρω στα 1.499 ευρώ, ώστε να εισπράξουν αμέσως το ποσό, χωρίς έλεγχο. Το σύνολο αυτών είναι σίγουρο ότι θα ελεγχθεί.

3Επιστροφές φόρου από 5 ευρώ και πάνω. Η μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων που έχουν επιστροφή φόρου, κυρίως λόγω των αποδείξεων, θα περάσει από την εφορία. «Στόχος είναι να ελέγξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους, ακόμα και όλους» δήλωνε στην «Ε» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου.

4Χρεωστικά σημειώματα, δηλαδή με πληρωμή φόρου, κυρίως λόγω των αποδείξεων. Το υπουργείο εντόπισε και ομάδες φορολογούμενων που μειώνουν το επιπλέον ποσό φόρου με την αναγραφή πλασματικού αριθμού αποδείξεων. Και η εν λόγω ομάδα επιδιώκεται να ελεγχθεί στο σύνολό της. Για τους φορολογουμένους που προκύπτει έπειτα από έλεγχο ασυμφωνία αναγραφόμενων και προσκομιζόμενων στοιχείων θα υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV

Αναγνώστες