22/4/11

Συμβουλές για να μην μας κλέψουν

Συμβουλές για να μην μας κλέψουν κατά τις εξόδους μας τις ημέρες του Πάσχα
-Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας να είναι καλά ασφαλισμένα.
-Ενημερώστε για την απουσία σας μόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
-Να μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσον καιρό θα απουσιάζετε.
-Το σπίτι ή το διαμέρισμά σας να μην δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
-Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού.
-Ενεργοποιείστε, εάν διαθέτετε, το σύστημα συναγερμού.
-Μην αφήνετε χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.
-Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας μη διστάσετε να ειδοποιήσετε το «100» ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
-Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το «100» ή το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας.
-Αποφεύγετε να μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά.
Προστατέψτε καλά την τσάντα και το πορτοφόλι σας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, ενώ όταν περπατάτε φροντίστε να βαδίζετε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και κρατάτε την τσάντα σας πάντοτε κλειστή και προς την πλευρά του τοίχου.
-Όταν κάθεστε σε υπαίθριους χώρους μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε διπλανά καθίσματα.
-Αν κάποιος σας επιτεθεί για να σας αφαιρέσει την τσάντα, μην διστάσετε να καλέσετε σε βοήθεια, ενώ εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε και να την συγκρατήσετε, σκεφτείτε ότι η υγεία σας και η σωματική σας ακεραιότητα είναι πολυτιμότερα αγαθά, ενώ προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά του επιτιθέμενου και καταγγείλετε αμέσως το γεγονός στην Αστυνομία.
-Όταν οδηγείτε αυτοκίνητό στην πόλη, λόγω πυκνής κυκλοφορίας ενεργείτε συχνές στάσεις, μην τοποθετείτε λοιπόν την τσάντα σας σε εμφανές σημείο και μάλιστα στο κάθισμα του συνοδηγού. Να έχετε πάντα ασφαλισμένες τις πόρτες και τα παράθυρα του οχήματός σας.
-Όταν σταθμεύετε το όχημά σας βεβαιωθείτε ότι το ασφαλίσατε και δεν έχετε αφήσει μέσα αντικείμενα αξίας (κινητά τηλέφωνα, laptop, χαρτοφύλακες κ.λπ.).
-Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
-Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας και δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.
-Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη και σταματώ στις πινακίδες STOP.
-Παραχωρώ προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες και σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.
-Δεν κάνω χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
-Χρησιμοποιώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας ή προστατευτικό κράνος και τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου δεμένα.
-Τα βεγγαλικά, οι κροτίδες και τα πυροτεχνήματα είναι επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, ενώ δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλής μέθοδος χρήσης τους και άρα κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
-Η υπεύθυνη στάση όλων και ιδιαίτερα των γονέων θα συμβάλλει αποφασιστικά για την αποφυγή ατυχημάτων από τη χρήση βεγγαλικών, κροτίδων και πυροτεχνημάτων.

Αναγνώστες