23/4/11

Κόντρα στο ΔΝΤ καλά κρατεί το έθιμο...

Στο αποκορύφωμά τους βρίσκονται οι προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι, καθώς όλοι τρέχουν να προμηθευτούν το αρνί, τα σύνεργα του ψησίματος, τα κάρβουνα, ενώ γίνονται οι κατάλληλες διαμορφώσεις χώρων για να αποφύγουμε τον ήλιο και να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα σε γείτονες με τον καπνό.
Οι μεγαλύτεροι και πιο έμπειροι έχουν το πρόσταγμα και ακολουθούν οι νεότεροι για να μαθαίνουν.
Ένα μεγάλο ποσοστό από τον πασχαλινό προϋπολογισμό θα κατευθυνθεί στα εξαρτήματα, εκείνα που χρειάζονται για το ψήσιμο του οβελία γιατί, πέρα από το μεράκι για καλό ψήσιμο, υπάρχουν και κάποια άλλα εντελώς πρακτικά πράγματα που είναι απαραίτητα.
Το κόστος των ψησταριών
Για να ψήσουμε λοιπόν το αρνί ή το κατσίκι χρειαζόμαστε ψησταριές, σούβλες, σχάρες, μοτεράκια, κάρβουνα και μπαλαντέζα. Αν είστε όμως από αυτούς που θέλουν να γυρίσουν μόνοι τους το αρνί και να ελέγχουν απόλυτα το ψήσιμό του, σίγουρα δεν θα χρειασθείτε εκείνα τα μηχανικά μέρη παρά μονάχα τα εργαλεία του σωστού ψήστη, δηλαδή ψησταριά, σούβλες, σχάρες και κάρβουνα.
Ακόμη και σε αυτά τα είδη για να πετύχετε καλές τιμές χρειάζεται αρκετό ψάξιμο και σε πολλά διαφορετικά μέρη: σε σούπερ - μάρκετ, σε καταστήματα με εργαλεία, ακόμη και σε χρωματοπωλεία.
Κάρβουνα για όλα τα βαλάντια υπάρχουν στην αγορά, τόσο σε υπαίθριους χώρους, όσο και σε επώνυμα καταστήματα και η τιμή κυμαίνεται στο 1 ευρώ\κιλό. Να σημειωθεί ότι για ένα αρνί 10 κιλών απαιτούνται 15 κιλά κάρβουνο, ενώ φέτος οι περισσότεροι αποφάσισαν να μην ρισκάρουν αγοράζοντας εισαγόμενες συσκευασίες από πλανόδιους. Συνήθως οι Λαρισαίοι προμηθεύονται κάρβουνο σε τσουβάλια, με βάση τα κιλά των επιθυμιών τους.
Σχετικά με τα σύνεργα του ψησίματος, οι επιλογές του Λαρισαίου βρίσκονται στην περιοχή του Φρουρίου, όπου συναντά κανείς την επιχείρηση του κ. Αράρ και την «Λαρισαική Λευκοσιδηρουργία», ενώ άλλοι 3-4 συνάδελφοί τους είναι διασκορπισμένοι στην πόλη.
Σύμφωνα με τον κ. Μάκη Αράρ (εκ των παλιότερων επαγγελματιών της πόλης, αφού διατηρεί το κατάστημα του επί 62 συνεχή χρόνια) «οι μονές ψησταριές (διαστάσεις 1,40Χ60) για ένα αρνί από λαμαρίνα γαλβανιζέ πωλούνται προς 50 ευρώ και οι διπλές (1,40Χ80) προς 60 ευρώ. Τα μοτέρ ξεκινούν από 20 ευρώ και φτάνουν τα 40 ευρώ, ανάλογα την τεχνολογία και επειδή όμως η πρίζα δεν βρίσκεται απαραίτητα δίπλα μας, καλό θα ήταν να είμαστε εφοδιασμένοι και με μια μπαλαντέζα περίπου 10 μέτρων, την οποία θα βρούμε σε καταστήματα ηλεκτρικών και σε σούπερ - μάρκετ .
Επιπλέον για όσους έχουν ψησταριές και δεν έχουν σούβλες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τιμές τους κυμαίνονται ανάλογα με το είδος του υλικού που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους και το αν είναι μασίφ ή κούφιες. Έτσι οι τιμές με βάση αυτό το κριτήριο διαμορφώνονται από 10-15 ευρώ και για κοκορέτσι από 8-11 ευρώ.
Τέλος, ο καλός ψήστης θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με κοφτερά μαχαίρια και μπαλτά για την κοπή του οβελία μετά το ψήσιμό του, τσιγκελάκια, σύρμα (από 1 ευρώ) και σπάγκο με τις τιμές εκεί να ποικίλλουν .
Όπως αναφέρει στην «Ε» ο κ. Αράρ «οι παραγγελίες που έχουμε μέχρι στιγμής είναι φυσιολογικές, ενώ η κίνηση αυξάνεται συνήθως το Μεγάλο Σάββατο, καθώς είναι η μέρα που ξεκινά ο Λαρισαίος να ασχολείται με τη διαδικασία του ψησίματος και τότε διαπιστώνει τις ελλείψεις ή κάποια προβλήματα στον μηχανισμό του».
Το ψήσιμο του οβελία
Η πιο γρήγορη μέθοδος ψησίματος του οβελία είναι το ψήσιμο σε κληματόβεργες. Οι κληματόβεργες που κλαδεύονται νωρίτερα από το Πάσχα, κάνουν την καλύτερη, την ιδανικότερη πυκνή φωτιά- καρβουνιά για το ψήσιμο του οβελία. Χρειάζεται όμως να ανοίξουμε σε απάνεμο μέρος ένα λάκκο 15-20 εκατοστών, να στερεώσουμε δεξιά και αριστερά λαμαρίνες όρθιες, φτιάχνοντας έτσι ένα ασφαλές και θερμόκλειστο μέρος για εξοικονόμηση ενέργειας και γρήγορο ψήσιμο. Αλλιώς ο αέρας θα μας παίρνει τη δύναμη της φωτιάς, θα αργεί το ψήσιμο και θα χωνέψει η φωτιά, χωρίς να έχει ψηθεί καλά. Μέσα στο μέρος αυτό ανάβουμε τις κληματσίδες, κληματόβεργες, αφού πρώτα έχουμε ετοιμάσει το αρνί. Εάν δεν το ετοιμάσουμε, δεν βάζουμε φωτιά.
Αυξημένες και οι παραγγελίες στα ψητοπωλεία
Για όσους δεν είναι σε θέση ή δεν έχουν να διάθεση να ακολουθήσουν την παραπάνω διαδικασία, ή ακόμη και για οικονομικούς λόγους υπάρχουν και τα παραδοσιακά ψητοπωλεία, όπως ο «Έλατος» του κ. Γκαμπέτα, στον πεζόδρομο της Πανός, το οποίο θα είναι ανοιχτό την Κυριακή για να εκτελέσει τις παραγγελίες που έχει δεχτεί σε αρνί, κοκορέτσι τις προηγούμενες μέρες.
Όπως αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Γκαμπέτας «οι παραγγελίες μέχρι χθες ήταν ικανοποιητικές, ενώ περιμένουν νέες ακόμη και ανήμερα του Πάσχα. Οι λόγοι που οδηγούν κάποιους συμπολίτες μας στην παραγγελιά είναι πολλοί, αλλά φέτος εκτιμώ πως τους επηρέασε το ΔΝΤ και οι αυξημένες τιμές του οβελία. Για μία 3μελή οικογένεια συμφέρει να παραγγείλει μισό αρνί ή λίγα κιλά από αρνί και κοκορέτσι, ενώ γλιτώνει και το κόστος του ψησίματος (ψησταριές, ρεύμα κλπ). Επίσης ορισμένοι εργάζονται και δεν έχουν τον χρόνο να ψήσουν».
Με σύνεση το φαγοπότι
Επειδή όμως τα πιο συχνά περιστατικά που καταγράφονται την Κυριακή του Πάσχα και τις επόμενες ημέρες είναι τα γαστρεντερικά προβλήματα, κυρίως φουσκώματα, δυσπεψίες και δυσκοιλιότητα και το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι μια καλή για το στομάχι διατροφική περίοδος, που είναι η περίοδος της νηστείας την Σαρακοστή, ακολουθείται από ένα απότομο πέρασμα στα δύσπεπτα ζωικά λίπη του εορταστικού τραπεζιού, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Όπως προειδοποιούν οι γιατροί «τις ημέρες αυτές τα όσπρια, τα λαδερά, τα φρούτα και τα λαχανικά δίνουν τη θέση τους στο αρνί, το κοκορέτσι, στη μαγειρίτσα, στα αυγά και σε όλα τα γνωστά πασχαλινά εορταστικά εδέσματα και κάτι τέτοιο δεν αφήνει τον οργανισμό ανεπηρέαστο. Δημιουργούνται προβλήματα με άλλοτε μικρές και υποφερτές συνέπειες και άλλοτε μεγάλες και επικίνδυνες. Κυρίως πρέπει να προσέχουν όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα και υψηλή αρτηριακή πίεση και όσοι έχουν προδιάθεση ή πάσχουν από υπερουριχαιμία, καθώς κινδυνεύουν από οξέα επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας. Οι παραπάνω ας γνωρίζουν ότι πρέπει να πίνουν αρκετό νερό, τουλάχιστον 8 – 10 ποτήρια ημερησίως και να επιδείξουν μέτρο και αυτοσυγκράτηση, ιδιαιτέρως στο δείπνο του Μ. Σαββάτου».

Αναγνώστες